Alergie

Czym jest alergia?

Organizm cierpiący na alergię wypowiada wojnę szkodliwym substancjom (w tym wypadku poszczególnym składnikom naszego pożywienia). Układ odpornościowy wysyła fałszywy alarm uwalniając swój arsenał obronny, jak gdyby walczył z zabójczym wirusem lub pasożytem.

Wytwarzane są wówczas przeciwciała (immunoglobuliny E, w skrócie IgE) i neuroprzekaźniki takie jak histamina, które sprawiają, że zaczyna nam lecieć z nosa lub odczuwamy mdłości. Nawet najmniejsze ilości pokarmu, określane tu jako alergeny, mogą wywołać reakcję alergiczną. Taką reakcję można zaobserwować zaraz po jedzeniu i często jest ona dość silna: czuć swędzenie w gardle, podniebienie zaczyna puchnąć, a na skórze pojawia się czerwona wysypka.

Oferujemy szeroką gamę badań w kierunku wykrywania alergii IgE zależnych:

  • IgE całkowite
     
  • Tryptaza
     
  • Wymaz z nosa na obecność eozynofilii
     
  • Panel pokarmowy – 20 alergenów
    (żółtko jajka, białko jajka, mleko krowie, kazeina,ziarno sezamu, mąka pszenna, mąka żytnia, soja, migdały, orzech laskowy,orzech ziemny, orzech włoski, brzoskwinia, seler, pomidor, ziemniak, jabłko, marchew, dorsz, krab)
     
  • Panel wziewny – 20 alergenów
    (roztocze - D.Petro, Farinea, pleśnie - Aspergillus, Cladosporium, Alternaria, Penicillinum, naskórek - konia, psa, kota, królika, świnki morskiej, chomika, pierze mieszane, babka lancelowata, pyłek żyta uprawnego, tymotka łąkowa, bylica pospolita, pyłek brzozy białej, pyłek leszczyny pospolitej, pyłek olchy czarnej)
     
  • Panel mieszany – 20 alergenów
    (pyłek brzozy białej, ambrosia elatior/trifida (chwast), tymotka łąkowa,bylica pospolita,latex, soja, ryż, dorsz, mąka pszenna,orzech ziemny, białko jajka,mleko krowie, pleśnie - Aspergillus, Cladosporinum, Alternaria, naskórek psa, naskórek kota, karaluch/prusak/karaczan, roztocze kurzu domowego, roztocze mączne)
     
  • oraz pojedyncze IgE swoiste (ponad 250 różnych alergenów)