Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Objawy nietolerancji pokarmowej dotyczą głównie przewodu pokarmowego. Czy wiesz, że rzeczywiste wystąpienie tych symptomów może pojawić się nawet dopiero po 72 godzinach po posiłku? Nietolerancja pokarmowa to zaburzenia procesu trawienia, kiedy organizm nie jest w stanie prawidłowo przetworzyć poszczególnych składników pokarmowych. Przenikają one wówczas do krwioobiegu, gdzie z kolei inne przeciwciała (immunoglobuliny G, w skrócie IgG) wytwarzane w Twoim układzie odpornościowym, identyfikują je jako ciała obce, które muszą zniszczyć. Nieustanne obciążanie układu odpornościowego wywołane wchłanianiem niestrawionych cząsteczek pokarmu wymaga dużego nakładu energii. Im bardziej Twój organizm jest zaangażowany w produkcję przeciwciał przeciwko niedającym się strawić cząstkom pokarmu, tym mniej pozostaje mu energii do codziennego funkcjonowania. Takie przeciążanie układu odpornościowego może prowadzić do pojawienia się symptomów chorobowych określanych mianem „nietolerancji pokarmowej" (między innymi: ból brzucha, wzdęcia, mdłości, biegunka, wysypka).
Nietolerancja pokarmowa test Warszawa
Wyjątkowy Test nietolerancji pokarmowej bada aż 176 antygenów i 194 pokarmy! Jest to najbardziej popularne na rynku badanie, które w przejrzysty sposób diagnozuje pokarmy, na które występuje nietolerancja pokarmowa. Do obszernego wyniku Testu otrzymasz GRATIS 34-stronicowy Poradnik Przemiany Żywieniowej, który będzie Twoim wsparciem w zmianach nawyków żywieniowych i pomoże Ci zinterpretować wynik Testu. Specjalnie skomponowane przepisy dopasowane do Twojego profilu pokarmowego dadzą Ci motywację do zmiany sposobu odżywiania w nowym, zdrowszym i dopasowanym do potrzeb stylu.
Cena regularna testu to 1130 zł.
Co jeszcze wpływa na ogólne zdrowie i odporność organizmu? Dlaczego mikrobiom jelitowy jest tak ważny dla naszego zdrowia i odporności? Jak jeszcze możesz poprawić swoje zdrowie metaboliczne? Przeczytaj więcej:
Zdrowe Jelita, Zdrowy Człowiek - czyli dlaczego flora jelitowa jest tak ważna dla każdego
Alergia a nietolerancja pokarmowa
Problemy skórne i jelitowe sprawiają, że często nietolerancja pokarmowa jest mylona z alergią pokarmową. A są to dwie różne jednostki. Co je charakteryzuje i jakie są różnice?
- PRZYCZYNA. Alergia ma podłoże immunologiczne związane z produkcją przeciwciał IgE. Nietolerancja pokarmowa jest związana z produkcją przeciwciał IgG lub/i niedostateczną produkcją enzymów rozkładających dany związek (fruktoza, laktoza).
- OBJAWY. Alergie charakteryzują się wystąpieniem takich objawów jak wymioty, biegunka, katar, kichanie, wysypka, łzawienie oczu, duszności, zawroty głowy oraz zagrażający życiu pacjenta wstrząs anafilaktyczny. Natomiast do najczęstszych objawów nietolerancji pokarmowej zaliczamy migreny, wzdęcia, biegunki, osłabienie, złe samopoczucie, bóle głowy i brzucha, drażliwość, problemy skórne oraz bezsenność. Wszystkie, razem czy osobno, znacząco obniżają komfort życia.
- CZAS wystąpienia objawów. W przypadku alergii jest to reakcja natychmiastowa (maksymalnie do 2 h). Nietolerancje pokarmowe związane są z opóźnionymi reakcjami i objawami przewlekłymi. Mogą one wystąpić nawet do 72 godzin.
- WIEK. Alergia ujawnia się przeważnie w wieku dziecięcym i z czasem może minąć. Nietolerancje pokarmowe występują częściej u młodzieży i osób dorosłych, ale mogą towarzyszyć przez całe życie.
Wykonanie testu nietolerancji pokarmowej i zastosowanie diety eliminacyjno-rotacyjnej na przykład u osób z chorobami autoimmunologicznymi oraz nawracającymi problemami skórnymi daje bardzo dobre rezultaty. Właściwie postawiona diagnoza w oparciu o testy znacznie poprawia jakość życia pacjenta.
Sprawdź wyjątkowy, kompleksowy test na alergię Alex 2!
Przeczytaj więcej o alergiach >>>
Test przesiewowy na obecność przeciwciał IgG w kierunku antygenów pokarmowych (176 antygenów -194 pokarmy)
Test jest wykorzystywany do określenia reakcji immunologicznej na powszechnie dostępne produkty żywnościowe. Za ową reakcję odpowiadają poszczególne immunoglobuliny G (IgG), które neutralizują (zobojętniają) i unieszkodliwiają obce ciała w układzie krwionośnym. Podczas potwierdzonego naukowo procesu laboratoryjnego metodą ELISA, kompleksy zostają oznaczone odpowiednio kolorami, następnie w wyniku elektronicznego skanowania rozpoznane, co pozwala określić stopień reakcji.
W trakcie trwania testu pacjent zostaje poddany 8-12 tygodniowej diecie rotacyjnej. Uczy się unikać składników pokarmowych, których nie toleruje, a także jak zastąpić te produkty właściwymi. Pacjent wraz z wynikiem otrzymuje swój własny profil pokarmowy. Dzięki niemu jest w stanie wykluczyć i zastąpić niektóre produkty, a także rozpoznać zależność pomiędzy przyjmowaniem niektórych składników pokarmowych, a zdrowiem.
Czas realizacji: 10 dni